Vikten av balans mellan träning och vila

MMA är främst en andlig disciplin och du tränar för att få makt och kontroll över kropp och sinne. Balans och harmoni är en viktig del av träningen. Det innebär att disciplinera sig så pass att inga överdrifter äger rum på något område av livet. Inte ens träningens område. Vilan är lika viktig som träningen. Det finns flera förklaringar till att det är så. Den självklara förklaringen är att du behöver samla energi för att orka.

Vila kropp och sinne

MMA är en explosiv sport som kräver snabba reaktioner. Vad som styr den förmågan är sinnet. Skulle du ha sinnet på helspänn 24 timmar om dygnet så skulle du inte orka till slut och du skulle svimma, kanske till och med dö. Du ska alltså inte ha dåligt samvete för att du tar en välbehövlig vila och till exempel slappar eller roar dig med Salsa Casino eller vad det nu kan vara som du relaxar med.

Muskler och vila

Det är ju även så att dina muskler byggs upp under vila. det är inte alla som förstår detta samband men under träningen så bryter du ner muskeln och den behöver vila för att bli hel igen. När muskeln blir hel efter vilan så byggs den upp. Det är så det fungerar. Att du stretchar och värmer upp din kropp innan träning är också extremt viktigt vilket många bortser ifrån.

Anledningen till att stretching och uppvärmda muskler innan träning är viktigt beror på att musklerna stelnar till under vilan. Du måste mjuka upp musklerna för att blodgenomströmningen ska fungera optimalt och sträcka ut muskeln för att uppnå full rörlighet innan träning. Allt hänger ihop, kropp och sinne – aktivitet och vila. Detta är balans. Människan är som en maskin där alla delarna måste samverka i fullkomlig harmoni och därför är MMA en andlig disciplin.